Категорії
щоденник

11 таємниць про НФТ і мистецтво. Тільки нікому не кажіть :)

Можна писати довгочити про НФТ (уже написано!), а можна написати самі справжні 11 таємниць про НФТ і мистецтво, а також їх взаємодію. Тобто, зібрати все саме соковите у темі НФТ, обсмоктати з усіх боків і потім… подарувати для натхнення читачкам і читачам, які вірять в НФТ так само, як вірю в ці токени я :)

Секрет 1. Продавати чи не продавати? Ось в чому питання

У авторів є їх індивідуальні бачення власних творів. Наприклад, я знаю конкретних арт-митців, які сказали, що НФТ їм не підходить, бо вони люблять більш витончені види продажу своїх творів. І, як самі кажуть, вони вибирають спілкування не з натовпом бажаючих, а напряму з клієнтом. Усі мають право на власну думку та цінності.

Однак, як на мене, продаж НФТ віршів – став цікавим, корисним і потенційно перспективним напрямком.

По-перше, я ніколи таким не займался. А як же це інтригуюче робити щось нове у сучасній українській літературі. Тим більше, робити щось таке, що явно виходить за рамки очікувань.

По-друге, можливість народження НФТ віршів – це ще одне нове життя цих віршів, які раніше були лише об’єктом літературної творчості. А тепер вони набули віртуального та символічного характеру.

І, по-третє, як і з усіми НФТ спільнотами, мої НФТ вірші дозволяють моїй спільноті читачів мати унікальну частинку моєї творчості. Навіть більше, не просто мати, а заробляти на тому, що вони читають саме мене.

Продавати чи не продавати – от в чому полягає персональний вибір кожного митця

Секрет 2. НФТ для початківців: як, що, за скільки?

Для того, щоб людина, яка ніколи не чула про НФТ, змогла зрозуміти, що таке незамінні токени, є простий приклад з реального життя.

Наприклад, НФТ можна порівняти з таким собі ключем з біркою, на якій зазначено, хто є автором та власником арт-об’єкту.

Наприклад, у Музеї Мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві є усім відома картина іспанського художника Дієго Веласкеса під назвою “Портрет Інфанти Маргарити”. Тобто, переводячи це в світ НФТ, якби був НФТ з Інфантою Маргаритою, це був би ключ, на якому є дві бірки: Дієго Веласкес та Музей Ханенків. Якщо б Музей Ханенків захотів продати Портрет Інфанти Маргарити, то на цей ключ було б причеплено ще одну бірку нового власника. Але усі попередні записи про автора Дієго Веласкеса та першого власника – київського Музею Ханенків, були б збережені. Більше того, в світі НФТ автор та, у деяких випадках, первинні власники, отримують свої 10 чи більше відсотків від кожного подальшого перепродажу.

Портрет Інфанти Маргарити. Художник – Дієго Веласкес (Portrait of the Infanta Margarita. Painting by Diego Velázquez in Kyiv)

Секрет 3. Усі твори мистецтва можуть бути продані у цифровому форматі. Ось як це робиться!

Припустимо, у вас є реальна картина, яку Ви намалювали аквареллю чи за допомогою інших засобів. Найпростіший шлях як зробити з неї НФТ – це оцифрувати її. Тобто зробити високоякісну зйомку на дзеркальний фотоапарат у відповідності з професійними стандартами (велике розширення, правильно виставлене світло, тощо).

Це фото саме по собі не є НФТ. Повертаючись до нашої аналогії з ключем: якщо ви намалювали картину і оцифрували її, то ви уже маєте замок, до якого має бути виготовлений ключ. Тому для виготовлення ключа треба іти кудись та до когось, хто вміє та знає як це робиться.

Зараз є опція піти на так звані НФТ маркетплейси (тобто, місця продажів НФТ) і зробити НФТ для свого цифрового файлу там. Однак, станом на зараз це є недешевим питанням. Але це можливо. Тобто, треба завантажити свій файл з картиною на маркетплейс і виставити на продаж. Під час виставляння на продаж, народжується НФТ. Тобто, так само як реальну картину виставляють на вітрину і закривають її на ключ, так і у віртуальному світі. Під час виставлення на продаж відразу записується хто є автором твору мистецтва. І якщо його куплять, то імя власника буде додане до того ж ключа.

І така процедура застосовується до НФТ будь-чого: аудіо, відео, картин, віршів, статей, доменів тощо.

Та сама стаття з The New York Times про НФТ, яку було продано за 560 тисяч доларів

Секрет 4. Про НФТ і мистецтво з авторськими правами

Насправді, це окрема тема, на яку і декілька годин не вистачить. Якщо автор продав НФТ свого твору мистецтва, то він залишається автором не зважаючи на те, скільки разів його твір буде перепродано. Більше того, як уже згадувалося – автор отримує відсоток від подальших перепродажів. І цей відсоток нараховується більш точно, аніж у реальному світі, де хтось може щось переплутати чи втратити. Оскільки ім’я автора вписується у смарт-контракт під час народження конкретного НФТ, тому подальші відрахування ідуть автоматично на гаманець автора.

А стосовно оприлюднення та публікації твору, то тут автор сам визначає правила гри. Повертаючись до прикладу з картиною, для якої створено НФТ. Однією з поширених практик є навіть дарування реальної картини тій людині, яка купила НФТ. Однак про такі випадки йдеться у разі продажів на значну суму. А також про такі унікальні випадки як НФТ-вірші “Хразантемне Щастя”. Бо кожен з власників найбільш рідкісних 10 НФТ з моїми віршами (SSR = Super Super Rare) отримають паперову збірку “Хризантемне щастя” з моїм автографом.

Рукописну біографію Стіва Джобса продали і на папері. і як НФТ.

Автор у більшості випадків не обмежений виставляти свій арт об’єкт на публічний огляд, говорити про нього чи поширювати в інший спосіб. Адже таким чином підвищується впізнаваність такого арт-об’єкту, а отже і його вартість. Тому разі подальшого перепродажу виграють усі – і автор, і теперішній власник.

Секрет 5. Навіщо люди купують НФТ

Є три основні причини навіщо люди купують НФТ. Інколи – за шалені гроші та, здавалося незрозуміло чому. Що такого цінного у маленькій картинці банана чи мальованої мавпи? А як виявляється, люди керуються бажанням колекціонування, надією бути частиною спільноти однодумців та розглядають НФТ як інвестіцію.

Колекціонування

З цим все просто. Твори мистецтва – це по своїй природі елементи колекцій. Тому НФТ нічим не відрізняються і люди збирають НФТ у свої колекції. Поки що ці колекції не можна показати усім настільки легко, бо дана індустрія ще тільки починає розвиватися.

Можна збирати колекцію каменів в реальності. А можна – по НФТ, як наприклад EtherRocks

Але за прогнозами, можливість демонстрації колекцій НФТ буде додана до соціальних мереж та інших місць, де люди можуть показати свої цінності та речі, які для них важливі. Наприклад, якщо ми візьмемо відому платформу для відео дзвінків Зум – зараз можна змінити фон, на якому людина проводить розмову. А уже скоро можна буде позаду себе поставити стіну зі своїми НФТ придбаннями

Спільнота однодумців

Принцип такий же як і в реальному світі. Якщо ти купуєш певний бренд і є його прихильником, то інші люди, яке роблять те ж саме, розглядають тебе як “своя людина”. Наприклад, жінки, які купують дорогий одяг від Шанель чи Баленсіаги – вони з першого погляду можуть визначити хто вдягнений у таке ж саме.

За цим фото приховані імена 12 людей (із 10 тисяч), які входять до NFT-спільноти власників CryptoPunks

І, якщо цей самий модний дім Шанель чи Баленсіага проводять ексклюзивний захід, то вони не запрошують усіх, а лише свою аудиторію і покупців. Так і з НФТ – це є квиток у приватний закритий клуб по інтересам.

До речі, тема НФТ-одягу і взуття – це є теж тема майбутнього і компанія Найк уже це довела. Вони навіть запатентували технологію з НФТ-складовою.

Повністю NFT та цифрові від підошви до шнурівок – кросівки Rtfkt від Nike.

Інвестиція

НФТ розглядається як одна з опцій для інвестування. Навіть звичайна картина, куплена у НФТ форматі та з часом продана по вищій ціні, може принести додатковй прибуток. Однак такі випадки успішного інвестування не трапляються на кожному кроці. Все-таки більш раціонально розглядати НФТ як об’єкт інвестицій у разі, коли, наприклад, забудовник створив колекцію НФТ з майбутніми квартирами, потім їх продав і при цьому купівля такого НФТ означає переважне право придбання квартири.

Секрет 6. Без газу про НФТ і мистецтво говорити не можна

Є навіть професійний сленг для моменту виготовлення НФТ – мінт НФТ (від англійського “mint NFT”). Однак, це діло досить дороге, бо прив’язане напряму до курсу етера. Тому, щоб народилося НФТ, треба заплатити за газ. Це так називаються усі витрати на створення одного запису про появу НФТ на блокчейні. Тобто, треба бути готовими викласти сотню доларів за мінтинг НФТ… чи є інші варіанти?

Так, варіанти є. Треба користуватися НФТ майданчиками другого чи третього рівня (L2 – L3). Моя колекція НФТ-віршів “Хризантемне Щастя” саме так і була виготовлена. Це дозволило розмістити сотню НФТ на OpenSea менше ніж за одну десятитисячну етера (>0.0001ETH).

Секрет 7. Найпопулярніші НФТ майданчики і… Нафта!

Найпопулярнішими серед українських митців та креативних індустрій світу є такі платформи:

  • OpenSea – найбільший за обсягами торговельний майданчик для НФТ.
  • Rarible – це НФТ-майданчик, який входить у п’ятірку найбільших у світі. До речі, він заснований росіянами.
  • Axie Infinity – це найдорожча онлайн відео-гра з елементами НФТ. У цій успішній грі існує дві криптовалюти AXS та SLP і нею за червень місяць 2021 награли-наторгували на $42 мільйони.
  • CryptoPunks – це колекція з 10 тисяч іконок, згенерованих у 2017 році американською компанією Larva Labs. І от у 2021 році за них готові віддати мільйони доларів.
  • NBA TopShot – це НФТ-платформа, зроблена “під ключ” для Національної Баскетбольної Асоціації США (National Basketball Association). Цей майданчик продає кращі моменти з ігор НБА. Красиво закинутий мяч? Надзвичайний стрибок? Чи може цікаві емоції баскетболістів? Усе можна продати, купити і перепродати теж :).
  • НАФТА – це НФТ-платформа, заснована українцями. Плюсом є те, що там НФТ можна купити за гривні та при цьому перепродавати їх на OpenSea, не витративши на розміщення там нічого взагалі.
Топ-5 найкращих НФТ майданчиків світу за всі часи (і аж до вересня 2021 року).

Секрет 8. Українці в НФТ

Українці в НФТ світі є і тема України уже присутня на основних НФТ майданчиках таких як OpenSea та Rarible. Поки що немає підтверджених фактів про значні продажі НФТ, однак цікаві прецеденти, пов’язані з NFT в українському медіа просторі, все ж існують. Наприклад, просто не можна оминути увагою таке:

КриптоКива

КриптоКива – це НФТ-токен, створений організацією Бігус.Інфо. Назва каже сама за себе і якщо коротко, то це – коротке відео де Ілля Кива відповідає журналісту на його запитання. Станом на вересень 2021 року, токен не купили. Бо раніше на нього були відкриті торги, а зараз він просто залишається не для продажу. Хоча, насправді, за це відео пропонували гроші і найвища ставка сягала 0.1 WETH (що дорівнює десь 300 американських доларів).

Жуй Сраку

Цей відео-мем від Телебачення Торонто було продано на Оупенсі за достойну суму. Тобто 1.1111ETH, що станом на сьогодні складає майже 3400 доларів США.

Кажуть, що покупці боролися за цей НФТ більше двох тижнів і в кінці кінців хтось на ім’я green-haired-hetman придбав цей НФТ-токен.

Рінгтон Жаху – про НФТ і мистецтво з Медведчуком

Ще одне коротке відеотворіння від студії Бігуса. Ще воно має підпільну назву “МразоРінгтон: Сміх Медведчука”. Адже, це відео – не розмова, а нарізка сміху Віктора Медведчука. При чому журналісти студії дуже творчо підписали цей НФТ токен:

Зброя масового ураження. Відео, з якого можна зробити рінгтон для людей, яких ви ненавидите. Це можна крутити сусідам з колонок у відповідь на їхній ремонт. Цим можна глушити рибу. Ми зробили нарізку сміху Медведчука з легендарних плівок. Робіть ставки – підтримуйте редакцію. 😎

Опис NFT-токена “Рінгтон Жаху” від Bihus.Info

Секрет 9. Легалізація НФТ – міф чи вже не міф?

З юридичної точки зору, законодавство про НФТ та крипто активи (або віртуальні активи) – це ще новіша сфера, ніж самі НФТ. Однак, в Україні прийняли закон менше ніж два тижні тому (8 вересня 2021 року), і цей закон Україні “Про віртуальні активи” відтепер буде регулювати сферу обороту усіх криптоактивів.

Закон України “Про віртуальні активи” прийнято 8 вересня 2021 року.

Секрет 10. Сила НФТ в обсягах

НФТ, як і усі технології, пов’язані з криптовалютою, характеризуються постійними злетами та падіннями. Хоча, якщо покласти руку на серце, то такий цикл існує в компаній, які не повязані з криптоіндустрією взагалі. Наприклад, акції компанії Тесла чи тієї самої компанії Гугл. Наприклад, тільки стався якийсь колапс із недотриманням прав працівниць у Гуглі – акції пішли вниз. А як тільки Гугл анонсував успішний щоквартальний звіт із мільярдами прибутків – акції ростуть.

Графік цін на акції компанії Тесла (за минулий рік)

Так і з криптовалютою, як основою НФТ транзакцій. Є фактори, які впливають на вартість криптовалюти в обмінниках. Наприклад, вартість одного етера, що є валютою блокчейна Етереум. Чим він дорожчий, тим вартість одного смарт-контракту для створення НФТ і виставлення його на продаж є вищою.

Однак, НФТ прийшов до нас надовго. Тому що обсяги торгівлі НФТ є значними. Наприклад. OpenSea у серпні місяці наторгував на 3.4 мільярди доларів.

Графік інтересу до НФТ (за результатами пошукової системи Гугл)

Секрет 11. З чого почати?

Насправді, треба починати з обережного знайомства. Зайти, подивитися. Пошукати щось для душі та знайти щось для себе. Поряд з цим можна точно сказати чого НЕ варто робити початківцям у НФТ:

  • Не треба кидатися купувати все підряд з надією, що воно виросте в ціні.
  • Не потрібно вірити чужинцям, які обіцяють золоті гори і представляються Вам якимись відомими арт-критиками чи митцями. Люди, які знають про НФТ і мистецтво, не будуть малювати Вам повітряні замки, бо знають наскільки ще молодим є цей ринок.
  • Не можна забувати, що світові НФТ торговельні майданчики переповнені НФТ-сміттям, яке ніхто в найближчий час не купить. Треба генерувати якісний контент. І тоді можна буде конкурувати за місце під НФТ-сонцем. Пишіть, якщо вже творите мистецтво світового рівня :).

Від Марина Кузьменко

Привіт, мене звати Марина. Я час від часу віршую і пишу сюди.

5 коментарів “11 таємниць про НФТ і мистецтво. Тільки нікому не кажіть :)”

You did a amazing job explaining about NFT’S. Now maybe when someone asks me what is a NFT I will read them the article you posted.
Hope you keep posting articles on here.
You truly know how to write a story so everyone can understand . That is a amazing gift.

Дуже класно написано і дуже цікаво читати! Нарешті все зрозуміло) Дякую!!!

Значить буду писати ще. Дякую, Аліно!

Дякую Вам, Світлано!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.